Tags

, , , ,

Polderen is prima? Hoe kom ik erbij? Ben ik gek geworden of zo. Iedereen is tegen polderen tegenwoordig, want slap en tot niets leidend.

Is polderen prima?

Waarom deze vraag? Vanmorgen had ik een meeting over de richting van ons bedrijf. Wat willen we precies uitstralen. Op wie richten we ons precies en welke middelen willen we inzetten. Onder andere. Eens in de zoveel tijd hebben we een soort check up om te zien of we op de goede weg zitten. En ook om eventueel te besluiten dat we dingen anders moeten doen. We zijn altijd online en dat betekent dat de buitenwereld soms sneller gaat dat je met je team aankunt. Of aan moet. Want de wereld kan veranderen maar dat betekent niet dat je daarin meemoet.

We hadden nu wat knopen door te hakken, en dan is de vraag hoe je dat doet.

Benedictus heeft rond 530 een regel geschreven voor het leiden en leven van en in een kloostergemeenschap. Daarin geeft hij op een verrassend eigentijdse manier een overzicht van alles dat speelt in een gemeenschap van mensen. Over de tijd van bidden tot aan wanneer, waarom en hoe te straffen. Het is het allereerste managementboek. Ik heb het meermalen gelezen. Ook bij het komen tot een oordeel als leidinggevende (abt) geeft hij inzichten.

Er zij twee soorten besluiten, grote en kleine. Bij een groot besluit is er sprake van iets belangrijks, iets dat allen treft. Een klein besluit betreft iets met minder reikwijdte, met een kleine impact.

Benedictus is heel duidelijk over het nemen van een groot besluit. Je roept iedereen bij elkaar en je bent duidelijk over het probleem. Wat is het probleem, waarom is het een probleem en waarom ben je bij elkaar. Iedereen geeft in gepaste eerbied zijn mening en iedereen komt aan bod om raad te geven. Niemand mag zijn standpunt hard en onbuigzaam verdedigen. In zo’n beraad is het van belang als leidinggevende je oor te lenen aan de jongste van het gezelschap. Zoals Benedictus zegt: de Heer openbaart vaak aan de jongere wat de beste oplossing is. Luister dus naar iedereen, vooral naar de jongste (van hart) en neem een besluit. Het is ook voor Benedictus duidelijk dat de Abt het besluit neemt en dat iedereen gehoorzaamt.

Wat kan ik hiermee? Wat kun je als manager, als leidinggevende hiermee? Mijn bedrijf heeft medewerkers met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar. Ze zijn allen jong terwijl sommigen jonger zijn dan anderen. Een groot issue bereid ik voor, zodat ik helder ben waar het precies om gaat en welke vraag moet worden beantwoord. In een ‘company stand up’ leg ik voor wat precies de issue is, waarom het ons allen raakt en dat we met een oplossing moeten komen. Helder is ook dat ik het uiteindelijke besluit neem. Ik luister altijd naar de jongste van het gezelschap. Die komt inderdaad meestal met het verrassendste inzicht. Nog niet behept met verleden en begrip voor hoe het zo is gekomen. Fris. Ik hoor alles aan en neem een besluit. Soms direct,  soms later. Het besluit laat ik weten aan iedereen. We komen het na.

Een klein issue bespreek je volgens Benedictus met een oudere. Gewoon om te kijken of je op de goede weg zit. En je besluit.

Door te doen zoals iemand bijna 1500 jaar geleden beschreef creëer je draagvlak en krijg je ideeën die je daarvoor niet had. Jongeren hebben verrassende inzichten, nieuwe ideeën. Vol energie, weinig richting. Ouderen hebben (te)veel richting en minder energie. Samen perfect aanvullend. Veel praten levert duidelijkheid, rust en draagvlak op. Polderen is prima. Een goed besluit kan niet zonder.

Polderen is goed, want zoals geschreven staat ‘doe alles met raad, dan hoeft het u later niet te berouwen’.