Tags

, ,

 

Schermafbeelding-2017-10-22-om-10.37.59-620x360

Ze zijn jaren gesloten geweest omdat het te gevaarlijk was om er naar boven te gaan: de grotten van Cotignac in de Var. Inmiddels alweer enkele jaren geopend, en het is een goed idee om er naar toe te gaan.

Op je gemak de Cours Gambetta afslenteren, omhoog de Grand Rue in en dan linksaf nog verder omhoog. Het is even klimmen, maar met iedere meter wordt het uitzicht over het stadje mooier en wordt het ook stiller. Veel mensen nemen namelijk niet de moeite van de klim. Beetje jammer, dat wel.

Want als je dat wel zou doen wordt al het geklim beloond.

Wij troffen bij de ingang een inwoner van Cotignac die het geld (€ 2 pp) in ontvangst neemt en direct het een en ander vertelt. De grotten zijn zeer oud en de eerste bewoners waren waarschijnlijk de Kelten. In de 8ste eeuw NC werden zij door lokale mensen bewoond. Er werd in geleefd, wat nog steeds te zien is aan de roetvorming op de plafonds.

Eenmaal naar boven lopend moet je vooral geen hoogtevrees hebben. De restauratie is tot stand gebracht met stalen pijpen die zo’n beetje aan elkaar vast gemaakt zijn. Je moet flink door de knieën omdat sommige stukken maar 1.20 meter hoog zijn. En dan kom je boven. Wat een uitzicht. Wat een pracht. Je kunt tientallen kilometers ver kijken en Cotignac is van boven nog mooier dan je al dacht. Gewoon doen dus als je er een keer bent.

Dezelfde ‘toegangsman’ vertelde mij trouwens dat hij oorspronkelijk uit Aix komt. Maar daar was het zo druk. Hij kwam nooit tot rust. Nu, na 16 jaar wonen in Cotignac heeft hij als ambtenaar van de gemeente alle tijd voor zichzelf. Hij is gul in verhalen en vriendelijkheid.

Maar wil je ook als ambtenaar van zo’n stadje.

(*) Eerder gepubliceerd op coteprovence.nl