Tags

, ,

Er is gelekt uit de commissie Stiekem. Nu is lekken hét middel bij uitstek in Den Haag om iets voor elkaar te krijgen. Al jaren, al decennia wordt gelekt uit allerlei commissies, uit stukken die vertrouwelijk waren en zelfs uit de gesprekken ooit met Beatrix.

Lekken heeft een functie. Je moet je voorstellen dat je met al je plannen, ambities, problemen deelneemt aan een commissie als kamerlid. Je zit daar, er wordt van alles besproken en je voelt dat het niet de goede kant op gaat. Jij gaat niet je zin krijgen. Dan ga je gewoon lekken. Je zegt wat tegen een journalist die jou goedgezind is. Je laat een kopie achter op een printer. Je belt anoniem een krant. Je lekt.

Lekken is de werkelijkheid opnieuw vormgeven. Door te lekker voeg je nieuwe informatie toe aan een bestaande werkelijkheid waardoor die verandert. In jouw richting. Je redt er je positie mee, je plan, noem maar op. Lekken is dus functioneel.

Lekken schept ook een sfeer van onveiligheid en onbetrouwbaarheid. Als je niet weet of wat je zegt ook binnenskamers blijft dan ga je minder zeggen. Sterker nog: iedere communicatie wordt opeens strategisch. Ieder woord wordt op een goudschaaltje gewogen en, zoals we gewend zijn van politici, je gaat praten met meel in de mond. Vooral niet heel duidelijk.

Dat de commissie Stiekem. Al jaren een issue omdat daar dingen besproken worden die niet naar buiten mogen komen. Ik heb jaren geleden aan ingezonden stuk gelezen van een politicus die dat schande vond. Alles moest transparant zijn en dus ook het overleg in die commissie. Echt? Dus als er gesproken wordt over de veiligheid van Nederland dan moet dat in alle openbaarheid? Erg onnozel en populistisch. Ik vind het geruststellend dat ik niet alles weet en zeker niet uit die commissie.

Ieder van ons heeft een eigen commissie Stiekem. In het hoofd of in het gezin of in de vriendenclub. De plek waarin je alles kunt zeggen, waar je niets hoeft mooier te maken dan het is. Ook de plek waarvan je moet weten dat er nooit wordt gelekt. Door niemand. Als je lekt uit de commissie Stiekem met je beste vriend dan ben je zijn beste vriend niet meer.

Iemand heeft nu ter eigen gewin gelekt. Dat is heel slecht omdat iedere verhouding daarmee wordt gecorrumpeerd. Het is slecht omdat je nu nooit meer zeker bent van de dichte deur. Het is slecht omdat het natuurlijk uit geheel eigen belang is gebeurd. Het is slecht omdat daarmee de legitimiteit van de politiek, die toch al heel laag is, nog veel lager wordt. Hét ultieme bewijs dat politici niet op hun woord te geloven zijn. Een slechte beurt.

Ik hoop dan ook dat Miltenburg, niet echt het voorbeeld van een doortastend onverschrokken Kamervoorzitter, doorgaat tot de ultieme consequentie. Uitzoeken wie het was en vervolgen. Niet stoppen. Dit is het moment te laten zien dat het menens is met afspraken en dat afspraken worden gehandhaafd. Ook als dat een uit eigen gelederen betreft. Minimaal één fractievoorzitter zweet peentjes als het goed is.

Stiekem lekken bestaat niet. Hup, erop en erover.