Op weg naar het zuiden zo aan het einde van de dag een hotel zoeken. Niet een F1 langs de autoroute maar een echt hotel. In een tijd dat niemand ooit van internet had gehoord had ik iets inmiddels heel ouderwets in de auto liggen: een rode Michelingids én een Logis de France gids. Papier, dichtbedrukte pagina’s. Sommige dorpen had niet eens een vermelding van een hotel of een restaurant. Met dat boekje in de hand reed ik Frankrijk door, en ik kwam altijd wel ergens goed terecht.

Nu ook weer. Niet eens lang onderweg reed ik door de Champagne. Prachtig. Najaar en dus vroeg donker. Ik besloot van de autoroute af te gaan en door te rijden naar een fijn dorp. Dat was redelijk snel gevonden. Niet groot, aangenaam qua uitstraling en vrijwel uitgestorven.

De Logis de France heette Lion d’Or en is inmiddels omgedoopt in le Champenois. Een fijn lokaal hotel met aardige mensen. Eenmaal op de kamer nam ik een verdiende borrel en ging de deur uit, linksaf het dorp in.

Daar kwam ik aan bij een kerk. Ik ging naar binnen, liep er doorheen en wilde, zoals altijd, een kaarsje aansteken. Dat schijnt ook te werken als je er niet in gelooft. Vandaar. Op een tafeltje lag een tekst. Die tekst luidde ongeveer: “steek een kaarsje aan en laat zo een lichtje achter op deze Heilige plek. Voor hen in je hart maar ook voor hen die hier na jou komen. Als teken van verbintenis met en liefde voor elkaar in de tijd”.

Die tekst raakte me enorm. Dat lag zeker aan mijn stemming maar het was ook een tekst die mij erop wees dat we niet alleen zijn. Dat er altijd mensen zijn met wie we verbonden zijn. We hoeven elkaar niet te kennen maar door zo’n lichtje in het duister ben je wel met elkaar verbonden.

Die kerk staat in het dorp Sézanne.

’s Avonds nog lekker gegeten in het hotel en de volgende dag door naar het zuiden. Op naar een volgend dorp met een kerk. Die tekst is me echter altijd bijgebleven (en zal zeker anders zijn geweest dan ik me herinner, want tja, het geheugen is een Fabeltjeskrant) en ben ik verder niet meer tegengekomen.

Dus, mocht je ooit in Sézanne zijn, stop dan even en steek een kaarsje op in de kerk. In verbinding met elkaar.