Tags

, , ,

unnamed-3

 

Er is werkelijk altijd een reden te vinden om naar Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône) te gaan. Maakt niet uit wat. Het is daar warmer, het is daar koeler, het is daar leuk, het is daar druk, zo’n goede sfeer, zulke aardige mensen, restaurant Les Deux Garçons, de boulevard Cours Mirabeau. Voor mij is het meestal de Librairie de Provence waar ik altijd weer vandaan kom met een kookboek.

Aix is een heerlijke stad met een topsfeer. Steeds weer.

Deze keer gingen we naar een tentoonstelling in het Musée Granet op de Place Saint Jean de Malte. De tentoonstelling was aangekondigd als Picasso-Picabia, en wij gingen vooral voor Picasso. Het museum ligt net aan de rand van de Cours Mirabeau en het is alleen al een prachtig pand.

De verrassing, eenmaal binnen, is dat er een permanente expositie is met als thema Aix. Mooie beelden, ook van Mirabeau zelf. Er is eveneens een mooie collectie schilderijen waarin iedereen wel voorbijkomt. Indrukwekkend.

Het mooist momenteel is toch wel Picasso-Picabia. Wát een pracht, en wat mooi om van beide kunstenaars hun ontwikkeling te zien. Picasso van zeer figuratief tot zeer abstract, en Picabia die opeens helemaal geïnteresseerd is in techniek en Dada en zich daar weer helemaal van afkeert. Het museum geeft ruimte aan deze twee belangrijke kunstenaars. Prachtig! Picabia kende ik amper, maar als je dan de tijd hebt om zoveel te zien dan word je er stil van.

En als je dan toch bezig bent: loop dan even een paar straten door en ga naar de Chapelle (Site Granet XXe) die bij het museum hoort. Zo ongelooflijk mooi verbouwd en tot een verstilde ruimte gemaakt met prachtlicht. Ook daar weer beide heren in overvloed.
Een topervaring opdoen op een snikhete namiddag? Ga naar Aix en naar het Musée Granet! Geniet, geniet, geniet!

Loop  na de tentoonstelling de stad in, de Cours af en dan rechtsaf de smalle straatjes in van Aix. Ondanks de hitte een koele stad waar ik altijd weer naartoe wil.

(*) Ook gepubliceerd in Cote & Provence