Tags

, ,

Rechts Nederland is main stream en voorspelbaar geworden. In een weekeinde zie ik voorspelbare tweets van Thierry Baudet, het verslag van een bijeenkomst van De Nederlandse Leeuw, Buma die geen buitenlanders meer wil op Nederlandse banen, en  op tv zie ik Geert Wilders voorbijkomen.

Het is allemaal zo gewoontjes aan het worden: de opwinding, het rabiaat rechtse geluid van het opschonen van ons land en wat dies meer zij. Main stream en allemaal vechtend om de aandacht van mensen die openstaan voor dit benauwende nationalisme.

Het patroon is ook steeds hetzelfde. Op opgewonden toon verkondigen dat wij verloren zijn, vervolgens algemene begrippen gebruiken om aan te geven waar dat aan ligt. Begrippen die niet gedefinieerd worden zodat je eigenlijk nooit weet wat ermee wordt bedoeld. Links, cultuur-marxisme, oikofobie, omvolking et cetera. Begrippen, meer met ideologische gevoelswaarde dan met een heldere betekenis. Het is een ultra rechtse horoscoop aan het worden. Klopt altijd want het is zo algemeen dat iedereen zich erin herkent.

Concreter werd het op het congres van ‘De Nederlandse Leeuw’. Daar is een actielijst uit voortgekomen. Laten we eens kijken naar wat punten op die lijst. “Oplossingen voor de multiculturele samenleving” heet het. Voor een oplossing heb je een probleem nodig maar dat probleem wordt niet gedefinieerd. Daar begint het al mee: gebrek aan scherpte.

Oplossing 2 bijvoorbeeld: “stimuleer de Nederlandse bevolkingsgroei en geef aandacht aan grote gezinnen.” Waarom moet dit? Welk probleem wordt hiermee opgelost? Wat is aandacht besteden aan? Is dat erover publiceren? In het journaal? Komt er een premie op meer kinderen? Hoe komt het dat er minder kinderen komen en dat men steeds later ouder wordt? Wat is de oplossing daarvoor? Moet er een oplossing komen? Wat is Nederlandse bevolkingsgroei? Is dat groei van Nederland of van blanke Nederlanders? Wat is blank? Wanneer ben je Nederlander? En hoe rem je het krijgen van kinderen door niet-blanke Nederlanders af? Moet er een bevolkingspolitiek komen?

Of neem oplossing 7: “Verenigingen waarvan je niet lid-af mag worden worden bij wet verboden.” In de Grondwet staat het recht op verenigen zonder die restrictie. Gaan we de Grondwet veranderen? Welke verenigingen worden bedoeld? Zijn die verenigingen er überhaupt? En zo ja, hoeveel en waar? Wie gaat vaststellen dat je geen lid-af kunt zijn? Hoe ga je deze regel handhaven? Moet er dus een register komen voor verenigingen waarin duidelijk is dat je er nooit meer uit kan?

Bij iedere oplossing heb ik duizend vragen die gaan over de praktijk en over verduidelijking. Maar belangrijker dan dat is in mijn ogen het totale gebrek aan realiteitsbesef, het stuitende nationalisme en de onderhuidse onvrede. Die combinatie leidt tot ressentiment en chagrin en zal niet leiden tot welke verbetering van Nederland dan ook. Dat hebben alle landelijke clubs op rechts met elkaar gemeen. Het is veel geschreeuw en weinig wol. Het is het creëren van een stemming zonder echt concreet te worden. En als het concreet wordt bij Baudet, dan zal hij later altijd zeggen dat hij het anders had bedoeld. Het is draaien en zich afkeren van Nederlandse waarden als openheid, nuchterheid en gastvrijheid. Het is allemaal zompig en voorspelbaar.

Als Wilders roept dat wij Nederland gaan “terugveroveren”, waarbij heroveren overigens beter Nederlands is, dan vraag ik me af op wie en heeft die wie Nederland dan al geheel in de macht? Is er sprake van een heuse verzetsbeweging? Is het oorlog?

Als rechts Nederland weer eens roept dat de MSM geen aandacht besteden aan het eerlijke rechtse geluid doordat het linkse kartel dat tegenhoudt, dan buig ik vermoeid mijn hoofd. Zelfs de Volkskrant publiceert een paginagroot artikel over een warhoofd van FvD. Iedere dag op tv, in kranten, op de radio, in talkshows. Rechts domineert en krijgt enorm veel aandacht. Geen medium durft meer geen aandacht te besteden aan hen uit angst voor links te worden uitgemaakt.

Intussen komt er geen originele gedachte meer voort uit dat hele rechtse blok. Het is saai, voorspelbaar en banaal. En als ik de neiging heb zo ongeveer in coma van verveling om te vallen bedenk ik dat het ook gevaarlijk is eraan te wennen. Aan stemmingmakerij en het uitsluiten van mensen, ook al wordt dat alleen maar impliciet gesuggereerd mag ik nooit wennen.

Nederland moet heroverd worden op deze geestelijke luiheid.