Tags

, , ,

Het leven is druk. We moeten van alles. Niet alleen op ons werk maar zeker ook privé. En het lijkt alsof het leven steeds voller wordt. Als ik naar mijn leven kijk dan is dat redelijk vol. Rond 06.45 mijn bed uit, ontbijten en ontbijt maken voor het gezin, 07.30 de rest wakker maken (gaat nooit simpel) en dan de auto in naar Amsterdam. Filerijden, afspraken, gassen omdat een startup altijd spannend en druk is. Aan het eind van de dag weer naar huis, koken, eten, ene zoon naar Rugby, andere zoon naar Hockey. Huiswerk helpen, overhoren, ongelooflijk kloten met ze en dan wil ik ook nog twee boeken per week lezen.

Ik ben hier niet alleen in. Ik weet uit mijn eigen omgeving dat ik niet eens het drukste leven heb. Veel vrienden hebben ook nog eens drie keer per week een avondprogramma. Kinderen die niet alleen sporten maar ook nog een cursus Engels aan de universiteit erbij doen.

Weekeinden die vollopen met sport, vrienden, familie, boodschappen. En op maandag weer door.

Hoe ga je hier nou goed mee om? Want de wereld dient zich aan en de neiging is er volledig in op te gaan. De meeste dingen zijn immers leuk om te doen.

Ik heb daar wat op gevonden. Al jaren geleden merkte ik dat ik in veel dingen geen lol meer had omdat alles altijd moest en alles altijd belangrijk was. Mijn inzicht kwam met het lezen van “De Regel van Benedictus”. De beginzin alleen al: Luister, mijn zoon, naar de richtlijnen van je meester, en neig het oor van je hart… Ik begon te lezen en stopte pas toen ik het uit had.

Prachtig geschreven en onderhoudend. Wat ik eraan over hield was een gevoel voor ritme, regelmaat, liefde en aandacht. Zijn vermaning dat je aandachtig moet doen waar je mee bezig bent en dat met liefde moet afronden voor je aan iets anders begint was vooral van waarde.

Ik heb er een lijstje aan overgehouden van dingen die ik altijd doe, inmiddels zonder er bij na te denken.

  1. neem altijd een kwartier tijd voor je aan iets begint. Neem de rust en denk na over wat je gaat doen, met wie je een afspraak hebt, waarover je het wilt hebben. Door dat kwartier kom je tot rust en begin je voorbereid en ontspannen aan wat dan ook;
  2. als je dan vervolgens bezig bent met wat dan ook, laat je dan niet afleiden. Wees erbij met je hoofd en je hart. Dat betekent ook je mobiel op stil zetten, je pc scherm dichtklappen en zijn waar je bent. Kijk niet de hele tijd op je horloge. Wees er. Volledig en met overgave;
  3. rond altijd op tijd en goed af. Raffel niets af maar zorg dat je de boel met zorg achterlaat. Je werk, de vaat, maar ook je gesprekspartner tijdens een meeting. Rond af, maak het rond;
  4. reken vooraf ook meer tijd dan je nodig hebt. Zo zit je niet op de schopstoel, je voelt rust en als dingen uitlopen is er niets aan de hand;
  5. compartimenteer je geest. Maak hokjes met onderwerpen. Mocht je toch in de verleiding komen af te dwalen in je geest, pak het onderwerp dan op en stop het weg tot het moment dat je er tijd voor inruimt.

Ik heb nog meer gewoontes maar die bewaar ik voor een volgende keer. Waar het nu om gaat is dat je met training en aandacht grip kunt krijgen op de hectiek van de wereld. Als ik de bovenstaande vijf dingen niet kan doen (ik heb bijvoorbeeld maar een kwartier voor een belangrijk gesprek) dan begin ik niet aan bijvoorbeeld die afspraak. Ik zal die opnieuw inplannen, of ik regel meer tijd. Twee afspraken zullen ook nooit precies na elkaar komen, dan mis ik mijn kwartier.

Omgaan met druk vereist dat het je niet kan schelen dat men je als wat saai of rigide gaan zien. Dat gebeurt namelijk wel. Ligt er een beetje aan met hoeveel zelfironie je het doet, maar ik word niet altijd gezien als de meest flexibele man ter wereld. En toch, mensen wennen daaraan. En wat je omgeving ervoor terugkrijgt is rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Dat als je zegt dat je iets doet, men weet dat je het ook doet en afmaakt. Dat men weet dat als je iets belooft je die belofte nakomt. Dat beloften niet verdwijnen in het rumoer van de alledaagse toevalligheden.

En voor jezelf levert het nog veel meer op. Vat op je leven en op je tijd. Regelmaat en interne rust. Weten waar je aan toe bent en altijd een intern kompas voor de goede beslissingen. En stug volhouden.

Omgaan met druk vereist discipline.