Tags

Afgelopen week heb ook ik met verbazing en afgrijzen gekeken naar de berichtgeving uit Charlottesville in de VS. Voor diegeen die niet precies weten waar het over gaat, kijk hier even.

Ik zal niet ingaan op de aanleiding van alles, maar wel op wat er gebeurde. In een stad in de VS zag ik witte boze mensen met hakenkruisvlaggen marcheren. ’s Avonds met fakkels, overdag onder bescherming van privémilitia. Zwaar bewapende witte mensen met fanatieke koppen beschermden andere witte mensen met fanatieke koppen. Ook was de Ku Klux Klan aanwezig. Van hen was niets te zien met die witte puntmutsen maar ik gok dat onder die kermismutsen fanatieke witte koppen zaten.

Alles, maar dan ook echt alles in mij  kwam in opstand tegen deze volstrekte idioten. Mensen die niets hebben meegemaakt van WOII en daar waarschijnlijk ook niet al teveel van weten. Die mensen liepen rond met swastikavlaggen en brachten de Hitlergroet. Zij schreeuwden, ze intimideerden, ze namen de stad over, gewapend en wel.

Tijdens diezelfde demonstratie reed een ander boos tiep in op tegendemonstranten en doodde daarbij een jonge vrouw.

Wat ook de redenen voor woede zijn en hoeveel duiding er gegeven kan worden aan dit alles, we moeten geen enkel begrip opbrengen voor deze mensen. Geen enkel. Slecht volk is te herkennen aan dit soort gedrag, dit soort geschreeuw en dit soort terugvallen op symbolen uit een heel duister verleden. Die mensen die daarop terugvallen en daar kracht uit putten, en dan bedoel ik het Derde Rijk van de Nazi’s, verdienen louter afkeuring en verachting. Zij verdienen geen enkel begrip, geen gesprek, helemaal niets. Als je hiermee omgaat of begrip toont voor hen word je er deel van.

Dus ook alle Nederlandse commentatoren, columnschrijvers, twitteraars en anderen die een mening willen uiten: als je begrip voor dit volk toont, schaar je je achter hen. Ook als je hun gedrag gelijkstelt aan het gedrag van de tegendemonstranten. Als je die twee in een adem noemt. Je legitimeert hen. Je stapt terug in de geschiedenis en uit heimwee naar een hermetisch zwart verleden doe je mee. Je vertoont intens slecht kuddegdrag.

Begrip voor de nazi’s van Charlottesville? Niet doen. Nooit. Nooit.