Tags

, , , ,

Nee, mijn gewoonte is het niet te schrijven over restaurants. Dit keer wil ik daarop een uitzondering maken. Het wordt hieronder duidelijk waarom.

Door de jaren heen heb ik bij heel veel restaurants gegeten. De kwaliteit varieerde enorm. Zo hebben we in Havana ooit verschillende gerechten besteld en toen het werd geserveerd bleek het om dezelfde zoete aardappelen met tomaat te gaan. We hebben genoten van de uitzonderlijke kwaliteit van De Librije. Ik heb mijn beste risotto ooit gegeten in een café in Milaan en in Parijs aten we met het gezin in een lokaal café waar de carpaccio lauw was en de tafeltjes sinds La Grande Guerre niet meer waren gekuist. Kortom, zoals iedereen kun je allerlei ervaringen met elkaar delen.

Als je naar een restaurant gaat lever je jezelf voor een paar uur uit aan een ander. De entourage, de aankleding, de kookkunst en de gastvrijheid: je hebt het te ondergaan. En aan het eind betaal je de rekening. Dat hebben alle restaurants met elkaar gemeen.

Waarin zit het verschil en waarom wil ik het hebben over Lokaal Victoria?

Natuurlijk het eten. Het grote verschil. Je kunt een mooie tent hebben maar als het eten tegenvalt dan valt alles tegen. Je bord moet er mooi uitzien, verrassend, overzichtelijk, verschillende onderdelen en met liefde gedaan. Dat is precies wat Lokaal Victoria biedt. Mooi eten, met liefde gemaakt en smaakvol geserveerd. En nee, je zit niet bij Jonnie Boer maar het vakmanschap spat er vanaf. Cuisson van vlees en vis is altijd perfect en (zelfs) de vegetarische gerechten zijn super smakelijk.

De entourage als tweede. Een mooi etablissement, smaakvol ingericht, modern maar niet kil.

De bediening natuurlijk. Niets zo erg als bediening die getraind is in het over de gasten heenkijken. Kom je nogal eens tegen in Amsterdam overigens. Bij Victoria staan er altijd jonge mensen in de bediening en die zijn zonder uitzondering vriendelijk, gastvrij, attent en klantgericht. Leuke jonge mensen.

Maar het belangrijkste is toch gewoon de eigenaar. Je kunt doen wat je wil maar een eigenaar maakt het verschil. Die zorgt ervoor dat bovenstaande ook echt gebeurt. Dat de keuken perfect is, de bediening klantgericht, de sfeer prima. Maar, en dat is de reden dat ik zo uitgebreid schrijf, Jos Broshuis van Lokaal Victoria deed onlangs iets dat voor mij volkomen nieuw was.

Dat zit zo.

Deze week gingen wij met zijn vieren bij Lokaal Victoria eten. Ik was jarig en wilde dat daar afsluiten met lekker en gezellig eten. We zaten buiten en Jos kwam even hallo zeggen. Wij kregen de menukaart en kozen het een en ander.

Mijn oudste zoon heeft een zware melkeiwitallergie. Zo zwaar dat hij aan het binnenkrijgen van melk kan overlijden. Jos weet inmiddels van die allergie. Mijn zoon is af en toe wanhopig dat hij alleen maar gegrild vlees met patat kan bestellen terwijl er zoveel meer lekkers is. Toen kwam Jos weer langs en zei:

“Bestel maar wat je wilt en ik zorg ervoor dat het goed komt.”

Die klantgerichtheid, je zo verplaatsen in je klant, zelfs als het om een moeilijke uitzondering gaat, hadden wij nog niet eerder meegemaakt. Zoon helemaal blij en bestelde direct een enorme carpaccio, daarna Côte de Boeuf met groenten en at alles helemaal op. Wetende dat het kon. Ik zag hem sinds lang weer onbezorgd eten dat het een lieve lust was. Een cadeau dus.

Daarom deze blog over Lokaal Victoria maar eigenlijk over Jos. Geheel verdiend.