Tags

, , ,

a7c97d70da399230e0951416f048ba59-1486542792

 

Heel veel jaren geleden liep ik in Bastogne, thuisbasis van Bistro Leo. Het regende, het was herfst en vroeg donker. En daar in de Rue du Sablon dook opeens het logo van Blokker op. Blokker! In België! Ik zocht de warmte op van de winkel en keek mijn ogen uit.

Blokker Bastogne was een exacte kopie van iedere Blokker in iedere Nederlandse stad en dorp. Hetzelfde oranje en bruin, hetzelfde tapijt, hetzelfde assortiment. Let wel: dit was in 1993.

23 Jaar later ziet Blokker er nog net zo uit. Iedere kenner zal me vertellen dat dat niet waar is, maar ik ben een doodgewone klant en geen kenner. Als ik Blokker binnenloop in mijn dorp dan is mijn ervaring geen andere dan die van 23 jaar geleden. Oranje en bruin. Een niet duidelijk gedefinieerd assortiment. Van goedkope rommel bij de ingang tot aan merklampen, van spul uit China tot aan Brabantia. Volkomen onduidelijk.

Ook de mix van winkels binnen de Holding is lastig. Blokker concurreert in mijn dorp met Xenos en Cook&Co. Het idee daarachter is dat je beter concurrentie binnen je holding kan hebben dan daarbuiten. Komt er in ieder geval geld binnen. Ook dat verandert. Het vloeroppervlak van de Xenos is inmiddels gehalveerd. De bovenetage is gesloten. En er is meer.

Deze week las ik in de krant dat Blokker Holding alle Cook&Co filialen gaat sluiten. Een grote ingreep, zoals er meer verandert binnen de Holding en Blokker. Sluiten van retail is altijd een voorbode van totale neergang. Zo’n ingreep gaat altijd gepaard met een opmerking over nieuwe positionering en het versterken van de website. Nu ook. Het zijn bezwerende teksten. Mythisch denken. Het zijn achterhoedegevechten. De Cook&Co in mijn dorp denkt niet in termen van klantoplossingen. Ook nooit gedaan. Wel een miniatuur fonduesetje verkopen maar niet de bijpassende chocolade bijvoorbeeld. Gedwongen worden ook nog naar een andere winkel te moeten. Dat is niet handig.

Blokker zelf heeft last van andere zaken. De helft van het assortiment kan ik ook bij Action kopen voor een fractie van de prijs. Waar Action verrast met iedere week 100 nieuwe producten word ik bij Blokker nooit verrast. Hetzelfde assortiment, al jaren.

Binnen twee jaar is Blokker uit het straatbeeld verdwenen. Dat is mijn schatting. In een wereld waar mensen van duidelijkheid houden, waar struinen in een winkel alleen leuk is als je verrast wordt, waar ieder product online te koop is, gaat Blokker het niet redden. Retail is niet ten dode opgeschreven. Wat wel verdwijnt zijn winkels met een erfenis van decennia, waar de tijd stil lijkt te staan. Winkels waarvan de eigenaar niet doorheeft dat de grote wereld snel verandert. Waarvan de eigenaar, families, zo overtuigd is van de eigen ideeën dat het te laat is. Waar men het zoekt in kleine en vooral cosmetische aanpassingen.

Blokker gaat het niet redden.

Een ander bericht in de krant deze week: van V&D is deze week het aapjesorkest geveild voor €22.500.

Ik vraag me nu af wat het aapjesorkest is van Blokker?