Tags

, ,

Interessant volk de Grieken.

Stel je voor. Ergens aan het begin van het jaar ga je met zijn allen naar de stembus. Als grote winnaar komt een nieuwe partij naar boven met een tegendraads geluid. Anders. Jong. Geen deel van de Papadopoulaki’s van de wereld. Van de oude wereld.

Die jonge nieuwe partij gaat voortvarend aan de gang en wil met Europa iets anders dan Europa met hen wil. Wel de lening, maar niet meer terugbetalen. Wel geld maar geen voorwaarden waaronder dat geld moet worden besteed. Als helden trekken de heren Tsipras en Varoufakis  naar Brussel om de autonomie van Griekenland te bevechten. En de Grieken zijn enthousiast. Na jaren van ellende en bezuinigen krijgen ze iets terug van hun eigenwaarde.

Er komt een referendum en de Grieken spreken zich massaal uit tegen de voorwaarden van Europa. Het lijkt wat te worden.

Helaas voor hen. Europa is onvermurwbaar. Varoufakis treedt af en Tsipras moet alle voorwaarden slikken. Hij gaat terug naar Athene en legt daar uit dat hij het niet eens is met de uitkomst maar het toch gaan uitvoeren. Met tegenzin.

Niet lang daarna treedt ook hij af en schrijft hij verkiezingen uit.

En dan. Syriza komt weer als grootste uit de verkiezingen. Ondanks dat Tsipras een enorme nederlaag heeft geleden in Brussel. Ondanks dat hij geen enkele verkiezingsbelofte eerder dat jaar heeft kunnen nakomen. Ondanks dat zegt Griekenland tegen hem: je mag verder.

Grieken zijn niet gek. Men weet dat het kabinetsbeleid vastgelegd is in de voorwaarden vanuit de EU. Dat de beleidsruimte minimaal is. Dat er verdere bezuinigingen komen. En toch zeggen zij ‘je mag door’.

Dat betekent dat de Grieken verder zijn dan de rest van Europa. Dat zij niet gaan voor de korte termijn. Dat zij weten dat het shit wordt maar nog steeds vertrouwen hebben in een fundamentele vernieuwing. Een vernieuwing van een bestel waar zij vanaf willen.

Dát maakt Grieken tot een interessant volk. Waar Nederland zich bezighoudt met korte termijnresultaten op de vierkante millimeter, durven de Grieken de sprong te maken naar een betere toekomst. Hier worden politici met de grond gelijk gemaakt om veel minder. Veel minder.

De Grieken doen het anders. Erg indrukwekkend.