Tags

, , , ,

Op de dag van mijn vorige blog, waarin ik schreef over het interview met Hans Spekman, werden de uitspraken van Felix Rottenberg bekend. Uitspraken over Diederik Samsom en zijn status. Wat was het ook al weer: de bedrijfsleider van het kabinet. Dat is wat Samsom is in de ogen van Rottenberg. Prominent partijgenoot, voorzitter van de commissie die de kandidaatstelling gaat doen.

Dit is niet nieuw voor de PvdA: in eigen gelederen elkaar de maat nemen in openbare media, karaktermoord plegen door middel van een interview of een open brief. Bos, Cohen hebben het ook achter de kiezen. En dat op een moment dat de partij er historisch slecht voor staat, geen wenkend perspectief biedt aan potentiële kiezers en redelijk bleek oogt.

Dat is waar potentiële kiezers nou echt van houden moet Felix gedacht hebben, een volwassen discussie en tonen dat de partij niet uit doetjes bestaat. Niet is minder waar. De interne dingen kunnen beter intern blijven. Als er shit is, ruim die op met elkaar op een volwassen manier.

Samsom deed nog een poging er een politiek volwassen draai aan te geven door te zeggen dat niet zijn positie onderwerp van gesprek moet zijn maar de echte problemen van nu. Vluchtelingen, economie et cetera. Na zo’n aanval komt dat echter niet meer goed over. Aangeslagen, mond vol tanden en niet kunnen of durven reageren. Niet wrijven in de vlek moet hij gedacht hebben. Hij heeft gedacht wie is die Rottenberg nou eigenlijk helemaal? Is ie gek geworden. Maar het siert de man dat hij daar niets mee doet.

En zo is de interne pikorde opeens prominent geworden. Stel dat Rottenberg gelijk heeft, wát is dan die sociaal democratische inhoud van Asscher? Welke ideeën en uitgangspunten worden bedoeld.

Net als in het interview met Spekman is dit weer een voorbeeld van metataal en ultieme vaagheid. Niets wordt gezegd over het doel, het perspectief, de waarden die leidend zijn.

Een symptoom van wat er mis is in de PvdA momenteel: gebrek aan een boeiend verhaal waar mensen zich in kunnen herkennen en anderen helemaal niets van moeten hebben. Duidelijkheid.

Rottenberg laat zien dat hij bovenop de apenrots zit. En dat ook lekker vindt.