Winter in Carcès, vaak hebben we dat niet meegemaakt. Mijn gezin wordt er niet vrolijk van. Alles is dicht, het zwembad ligt er troosteloos bij en lekker in de zon zitten gaat ook niet echt. Na een paar dagen binnen is het uit met de pret. De games vallen tegen, de jongens hebben youtube uit en ‘wat gaan we eigenlijk doen?’

Nou, eropuit! Naar Marseille, Nice, Cannes of Aix.

Aix bijvoorbeeld in de winter is erg prettig. Beetje wandelen in de kou en aan het eind van de dag ergens achteraf, zeker niet op de Cours Mirabeau, een hapje eten is heerlijk. En ja, je gaat ook weer terug naar de berg en het verwarmde huis waar niet zoveel te doen is.

Mijn beleving is een andere. Ik geniet van ontbijt tot aan het moment dat ik mijn bed instap. De koude wandeling naar het dorp waar inderdaad alles er dicht uitziet. Maar niet is! Het café is gevuld met geroezemoes en de verwarming staat op max. De kerk ís koud maar dat moet ook. Wie heeft ooit gezegd dat het geloof gerieflijk moet aanvoelen?

Mijn ritje naar de supermarkt waar opeens allerlei winterartikelen liggen. Ook de lekkere. Kastanjes, foie gras in allerlei uitvoeringen. Het aantal boeken dat ik lees neemt per dag toe.

Vooral als er sneeuw valt is het wonderschoon. Het dal dat wit is en het verre uitzicht met heel in de verte Saint Antonin en le Grand Bessillon in de sneeuw. Prachtig.

Ik vermaak me, kortom, enorm.

Het gezin niet en dat betekent dat ik na een paar keer overstag ben gegaan. We gaan in de winter niet meer naar Carcès. Ik heb daar vrede mee want mijn gezin is voor mij belangrijker dan de Var.

En nu is het coronatijd. Het jaar waarin we stilstaan op de eigen vierkante meter. Met een Kerst die klein en heel intiem gaat worden. Een oud en nieuw waar we met elkaar in heel kleine kring op het nieuwe jaar gaan drinken. Dat zal het zo ongeveer worden.

Wat zou ik nu graag in de Var zitten. Ook in lockdown: betere wijn, beter eten en een mooier uitzicht. Het kan niet, het mag niet en het gaat niet gebeuren. De jongens zijn er blij mee. Dat is dan weer het goede nieuws.

De tijden zullen weer beter worden en het wordt ook gewoon weer winter.