Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar nog niet zo lang geleden konden we in de auto stappen en onbezorgd twaalf uur door Europa rijden op weg naar de Var. Onderweg stoppen, met tientallen mensen in een supermarktje langs de Route du Soleil rondlopen en chips kopen. Zonder zorgen. De tijden zijn wat zorgelijker geworden. De grenzen zijn weer open en we kunnen weer op weg, maar de onbevangenheid is weg. Het is zo en het zal ook nog wel even zo blijven. En om toch een wenkend perspectief te hebben wil ik jullie meenemen op drie tours door de Var. Laten we de ziel en het lichaam voeden.

En route in de Var

We hebben de mazzel dat we sinds 2002 een eigen plek hebben midden in de Var. Een klein dorp met zo’n 3.450 inwoners, Carcès. Veel toeristen komen hier niet en dat is prettig. De kalmte, volgens sommigen de sufheid, van het dorp is weldadig. Er gebeurt niets. De dagen rijgen zich aaneen en voor je het weet is het weer zaterdag. Markt! Iedere zaterdag weer hetzelfde. Een echt Frans dorp dus, waar ’s zomers een kermis is, waar een paar keer per jaar een gezamenlijke aïoli maaltijd wordt gehouden en waar op Quatorze Juillet een namaak Edith Piaf optreedt. Snoeihard en vooral vals. Zo’n dorp. Overzichtelijk dus. 

En er is een middeleeuws deel van Carcès dat best leuk is om te bekijken, maar ook daar ben je binnen een half uur doorheen.

Om iets mee te maken moet je er gewoon op uit en dat doen we geregeld. Een van de juweeltjes is de nabijgelegen Abdij van Thoronet. Een ander juweel is een oude Tempelierscommanderie in Flassans-sur-Issole en als laatste (want al dat spirituele moet worden afgewisseld) een tip in Cogolin.

L’Abbaye de Thoronet

De rit naar Thoronet is altijd heel lekker. Van de berg af, linksaf richting Lorgues een minuutje of twintig rijden. De weg met alle verlokkingen waar we niet op ingaan. De afslag naar Entrecasteaux, een topdorpje waar je voor je het weet doorheen bent en waar het heerlijk drinken is. Met uitzicht op het kasteel. Doen we niet. We rijden door. Rechts de plek waar je een kano kunt huren om een uur of twee de Argens af te zakken. Met overhangende bomen en zwarte libellen die boven het water zweven. Doen we ook niet. En het laatste wat we niet doen is even stoppen bij Sainte Croix La Manuelle om heel goede wijn te kopen. 

We parkeren de auto op de parkeerplaats van de Abdij en lopen het pad af naar de ingang. Je komt binnen in een klein winkeltje en dan kun je naar binnen, de abdij in. En vanaf dat moment is de buitenwereld verdwenen.

Halverwege de 12de eeuw is deze abdij gebouwd. Het is een Cisterciënzer abdij, gebaseerd op de oerplek Cîteaux in de Bourgogne. De stichter van deze orde is Bernardus van Clairvaux, een mysticus die wars was van alle wereldse pracht en praal. In reactie op de weelderigheid van Cluny bepaalde hij dat de mens moet afzien van alle wereldse genoegens en dat men bouwt ter ere van God en niet van de mens. Die goddelijkheid, die verstilde devotie, moest terugkomen in de bouwwerken. En ik moet zeggen, dat is in Thoronet goed gelukt. De stilte, het ontbreken van afleiding (in de vorm van beelden bijvoorbeeld) maakt dat je in jezelf keert. Zelf stil wordt. Het zijn prachtige gebouwen op een prachtige locatie. Het mooist is het om ergens op een muurtje te gaan zitten en het te ondergaan. Na een paar minuten voel je de rust in je komen. Wat goede architectuur met een mens kan doen. Bijna 900 jaar later nog!

En als we terugrijden doen we dat altijd via Cotignac om daar wat te drinken en te eten. Het voeden van de ziel is één, het voeden van het lichaam is wat anders. Aanrader. Altijd goed.

Op bezoek bij de Tempeliers in Flassans-sur-Issole

Op naar Flassans. Een rit van iets meer dan een half uur. De rit gaat langs het Lac de Carcès, een groot stuwmeer dat onder andere Toulon van drinkwater voorziet. Prachtige natuur. Cabasse door, over prachtige weggetjes onder de platanen en vervolgens onder de A8 door richting Flassans. Op de DN7 linksaf tot je rechts de afslag Peyrassol ziet. Iedere keer dat we hier rijden word ik blij want het is altijd voor een lunch. En lunchen kun je hier. Na een hobbelige weg kom je op het parkeerterrein en loop je naar de eeuwenoude gebouwen. Hier hebben echte Tempelridders gelopen.

De Tempeliers

Van Bernardus in Thoronet naar de Tempeliers is een vanzelfsprekende stap. Bernardus riep in Vézelay op tot de Tweede Kruistocht en degenen die vooropgingen waren de Tempeliers. Een Ridderorde die opgericht is in 1118, enkele decennia dus voor de bouw van Le Thoronet. Hun doel was het beschermen van de pelgrims die naar Jeruzalem gingen maar al snel werd het een orde van omvang. Ze legden de gelofte van armoede af waardoor veel persoonlijke rijkdom in de kassen van de orde vloeide. Binnen enkele jaren werd de orde rijker en rijker en daarmee ook machtiger. Door heel Frankrijk, maar ook daarbuiten (in Londen staat biivoorbeeld de Temple Church) bouwden zij kerken en buitenplaatsen waar zij onderweg konden verblijven. Kasten met boeken zijn over hen geschreven, heel interessant. Het is nog veel interessanter een Commanderie te bezoeken. Daarom zijn we hier in Flassans.

Het heet nu Commanderie de Peyrassol en het is eigendom van een rijk man, Philippe Astruy. Jaren geleden gekocht en omgebouwd tot een prachtig wijndomein. Alles is prachtig. Er is heel veel kunst, op het terrein en ook midden in de wijnvelden. Je kijkt je ogen uit. En als je je fantasie de vrije loop laat kun je hier Tempelridders zien lopen. Het is een prachtige combinatie tussen oud en nieuw, zoals je direct ziet bij de entree.

Je kunt overal wandelen, alles is vrij toegankelijk. Doen! Hier heerst een weldadige rust. En na het wandelen kun je hier uitstekend lunchen. In dezelfde sfeer. Onder de bomen voor een van de eeuwenoude gebouwen is je tafel gedekt en geniet je van het menu van de dag. Altijd weer top. De chef, Guillaume Delaune, is een topper en hij kookt ingetogen en met smaak. Alles uit eigen tuin. 

Bestel bij je lunch een mooie rosé van het eigen domein. Je zult alleen maar genieten. Peyrassol is voor ons de perfecte combinatie van geschiedenis en hedendaags genieten. En als ik heel eerlijk ben zijn de Tempeliers voor mij de beste smoes om hier te genieten.

Cogolin Plage/Saint-Tropez

En het laatste stapje is van genieten naar maximaal genieten. Dus, in de auto, weer langs Thoronet (we kennen de weg inmiddels), bij Le Luc onder de A8 door en via Grimaud naar Cogolin Plage. De rit, die al snel bijna anderhalf uur duurt, is prachtig. Je gaat dwars door het Massif des Maures. Natuur en nog eens natuur. De aankomst in het haventje is niet zo pittoresk, integendeel, ik vind het altijd nogal een rommeltje. Gedateerd op alle manieren. De gebouwen, het onderhoud ervan, hmm, niet echt inspirerend. Maar daar komen we niet voor. We hebben een boot gehuurd! Met schipper. En dat is mijn laatste tip. Doen, huur hier een boot en ga de zee op. Na alle voeding voor de ziel hiervoor is het nu tijd voor keihard over de golven en ergens lekker lunchen.

Dus: bel een van de bedrijven hier, spreek een dag af en ga varen. De golf van Saint-Tropez is prachtig. Blauw, groot, mondain. 

Handige tip is ook champagne met glazen, Tarte Tropézienne en zwemkleding mee te nemen. Nog belangrijker is het reserveren van een tafel aan de kust, bijvoorbeeld bij Les Graniers. Hier word je met een bootje opgehaald en je luncht met je voeten in het zand. Geen topprijzen, goede wijnen en prima eten. Deze dag doe je voor de lol en de ambiance.

Weer naar huis

Na een dag aan het water ga je weer terug naar de thuisbasis, het suffe Carcès. Voldaan de bergen door, en door de prachtige Var over slingerwegen weer terug. Langs dat mooie Thoronet, het wijnhuis. De raampjes open om de geur van een droog kruidig land op te snuiven. Yannick Noah op de radio, Destination Ailleurs. 

En eenmaal onderweg, even wachten tot je weer 4G-dekking hebt, even een tafel reserveren in het dorp bij de enige pizzeria van belang, Les Chineurs. Ontvangen worden door Patou en Seb. Zoveel heb je niet nodig. Een mens kan heel gelukkig zijn hier.

Adressen:

  • Logeren Carcès: Chez Fanny Chambre d’hôtes Carcès, contact@chezfanny.fr, +33 664 297 777
  • L’Abbaye du Thoronet, 83340 Le Thoronet, +33 494 604 390
  • Eten in Cotignac: Les 3 Marches (prima pizza of gegrild vlees), +33 494 046 599  of La Terasse (prima curries) +33 494 046 793 en nog heel veel meer
  • Commanderie de Peyrassol, RN7 Flassans-sur-Issole, +33 494 697 102
  • Boot huren: Cogolin Plage: Houseboat, 29 Quai de La Galiote C, +33 494 561 659
  • Eten aan het strand: Les Graniers, 1 Plage des Graniers, Saint-Tropez, +33 494 971 343
  • Eten in Carcès: Les Chineurs (pizza, mosselen), 62 Av. Ferrandin, Carcès. +33 494 043 199 

(*) Ook gepubliceerd in En Route, nummer 169