Tags

,

Met verbazing gekeken naar het boerenprotest van gisteren, 14 oktober. Op de wegen in Nederland was het weer druk met trekkers, je zou bijna denken dat protesteren ok is. Voorop een motoragent met zwaailicht en rijden maar. Ik moest toch even denken aan andere protesten van bijvoorbeeld jonge klimaatactivisten waar het minder begripvol verloopt.

Maar goed, men zal zich wel herkennen in de gewone mens. En misschien wordt door dit soort beelden wel een tweedeling zichtbaar in ons land. Aan de ene kant de achterblijvers van de moderne wereld die alle recht hebben om te zeuren, en aan de andere de kosmopolitische kansrijken die niet moeten zeuren. Het zou wel verklaren waarom het gewone volk sympathie heeft voor de boeren maar niet voor klimaatactivisten.

Anyway, ik keek dus met verbazing naar de boerenprotesten. Dat ook daar gannef tussenzit verbaast me niets. Het zijn net gewoon mensen. Dus met je trekker over hekken rijden zonder te weten wat daarachter zit, vooruit waarom ook niet. Dat je daar bijna een fietser mee ombrengt: dingen gebeuren. Dat je de deuren ramt van een democratisch instituut, moet kunnen. Waarom zou je aanbellen tenslotte. En dat je vervolgens een agent te paard aanrijdt: in de emotie doe je dingen nietwaar.

Het zal.

Echt storend wordt het pas als politici, bestuurders als reactie daarop maatregelen intrekken. Dat betekent dat de straat regeert en de politiek reageert. Dat je je zin krijgt als je geweld gebruikt. Het betekent dat je hard moet toeslaan om te weten dat politici draaien als een blad aan een boom.

Provincies keren terug op hun schreden, om de verkeerde redenen.

Op het moment dat in een democratische rechtsstaat als Nederland geweld wordt gebruikt dan is er maar één reactie mogelijk, vasthouden aan je beleid en aan de afspraken. Zoals de CdK in Groningen deed. Geen haarbreed toegeven. Als je zwicht voor geweld dan is vanaf nu alles mogelijk en geoorloofd. Alleen al vanwege het geweld zal de politiek duidelijk moeten maken dat er niets verandert.

Dat een gedeputeerde in Friesland overstag ging is een voorbeeld van hoe het niet moet. Per direct is de beste man ongeschikt voor zijn functie.

Dit wil allemaal niet zeggen dat de boeren geen punt hebben, integendeel. Maar als zij niet snappen wat een democratie is en hoe die werkt verliezen zij recht van spreken.