Tags

, , ,

Mijn diepe overtuiging is dat er achter het Sinterklaasfeest inclusief Zwarte Piet geen enkel racistisch motief zit. Niet bij mij, niet bij mijn kinderen, niet bij anderen die het feest van oudsher vieren. Bij niemand die ik ken of van wie ik weet.

Mijn diepe overtuiging is dat er mensen zijn die zich gekwetst weten en voelen door dezelfde Zwarte Piet. Dat zij al, dan niet vals bedoeld, worden vergeleken met ZP.

Ik zie ook dat deze twee werelden niet echt met elkaar praten en dat er weinig ruimte is voor nuance. Dan is het óf dat je niet kunt toewerken naar een beetje racisme, óf het is dat ze (de tegenstanders) hun mond moeten houden.

Beide standpunten zijn echt totaal onzinnig. Er is geen sprake van racisme in het traditionele Sinterklaasfeest, dus is het niet het streven naar een beetje racisme. Zo is er ook geen reden waarom mensen hun mond moeten houden over iets dan hen raakt.

Vrijheid van meningsuiting en demonstratie geldt vooral voor hen waar je het volstrekt mee oneens bent. Anders is het gewoon gemakzuchtige lippendienst.

Ik zat daar onverschillig en agnostisch in. Er zijn altijd mensen die zich gekwetst voelen, so what? En je kunt of moet je altijd een beetje aanpassen aan anderen om het gezellig en leefbaar te houden, so what?

Dus verander Piet in allerlei kleuren, stop met zeuren en gedoe en geniet weer van het mooiste feest van het jaar. Zo dacht ik.

Ik ben om. Met dank aan de enge spreek- en schreeuwkoren van dit weekeinde. Ik zag de onverzoenlijke koppen, het speeksel dat door de lucht vloog, de haat tegen ‘zwarten’, het gescheld, de opgestoken vingers. Ik zag het totale gebrek aan respect voor anderen. Ik zag de meute, de horde. Met hun kind op de schouders. Goed voorbeeld.

Zij hebben ervoor gezorgd dat ik om ben. Dat we moeten stoppen met Zwarte Piet. Niet met Piet overigens! Wel met de zwarte. Als dit leidt tot zoveel onderhuids liggende en eruit komende haat dan is het dat allemaal niet waard. Het onversneden racisme, de haat jegens anderen kwam zo makkelijk naar boven dat het doodeng is. Dit heeft niets meer te maken met Sinterklaas.

Ik capituleer. Ik ben het zat. Stop er maar mee. Zorg ervoor dat iedereen weer terug gaat in het hok van het eigen gelijk. Stop.

Ik stel een nieuwe afkorting voor: KOZPMMN. Kick out zwarte piet maar meer niet.

#KOZPMMN