Tags

, , , , ,

Europa staat op een keerpunt. Van Trump hebben we niets te verwachten behalve schofferingen. Hij doet me altijd denken aan die ene boze oom die eens even lekker de waarheid komt zeggen. En hij zegt zoveel dat er altijd wel iets tussen zit de hout snijdt. Verder is het een boze onbetrouwbare lompe boer.

Gewoon extreem lomp terug doen denk ik dan. Rode types hebben alleen respect voor andere rode types. Dus er met gestrekt been in en duidelijk maken dat de EU inderdaad zelf alles moet regelen t.o.v. defensie. En dat dat betekent dat we de JSF afbestellen. Bijvoorbeeld.

Intussen wordt wel duidelijk dat de EU voor echt grote issues staat. Op het gebied van defensie als eerste. De Baltische staten en Polen zijn echt bang voor Rusland. En ik geloof niet dat Poetin – ook al zo’n extreem rood mannetje – warme toeristische banden wil gaan leggen met Estland, Letland en Litouwen.

Daarnaast op het gebied van de economie. Het zuiden van Europa blijft een bleeder. Hoe je het ook wendt of keert, de economische productie is laag en de kosten hoog. Dus ja, de Grieken werken meer uren gemiddeld dan de Nederlanders, hun productiviteit is echter lager. Het is niet anders en het gaat niet anders worden. Gewoon subsidiëren en topvakanties ervoor terugkrijgen.

Verder is er natuurlijk de vluchtelingencrisis, of meer algemeen geformuleerd het vraagstuk van humanitair leven. Welke vluchtelingen worden toegelaten en welke niet? En wat zijn onze ethische en economische uitgangspunten.

De EU zal het zelf moeten gaan regelen. Niet terugvallen op de VS wat lang is gedaan. Zoals Tusk zei: de helpende hand zit aan het einde van je eigen arm. Niet meer aan de andere kant van de oceaan.

Er moet veel gebeuren. Heel veel.

De agenda in Nederland moet ook worden opgeschud. Dat betekent dat alle welvaartsdiscussies, zeg maar de discussies die je alleen kunt voeren als echt al je wensen zijn vervuld, maar even tweede rang worden. Van de Oostvaardersplassen tot aan genderneutrale toiletten. Triviale onderwerpen waar de politiek zich nu niet mee moet bemoeien en geen tijd aan moet besteden. Dat individuen dit willen bespreken, prima. Just moving the deck chairs. Verwende nesten maken verkeerde keuzes op het verkeerde moment en met een verkeerde inschatting van wat echt belangrijk is. Zo na bijna 75 jaar vrede zijn we vergeten dat vrede niet een natuurlijke toestand is maar iets dat je met elkaar actief regelt. En als je het niet actief regelt of triviale zaken belangrijker gaat vinden, dan kan die vrede zomaar verdwijnen.

Dus first things first. De EU maken tot een zelfstandige macht die samenwerkt op defensie (als onderdeel van de NATO inclusief Canada), economie en monetaire unie. Een fatsoenlijk ei leggen over vluchtelingen en hoe daar mee om te gaan. En wat mij betreft het hele “Nederland van het gas af” enorm over de tijd uitstrijken en geen overhaaste en dus dure maatregelen treffen.

Ik ben al heel lang een voorstander van een sterke Europese Unie en als er een tijd is die vorm te geven is het nu. Doorpakken en sterk maken. Een groot sterk economisch blok van souvereine staten met een gezamenlijk verleden en een gezamenlijke defensie (onder leiding van Duitsland en Frankrijk), een gezamenlijke monetaire unie, zeer zeker een culturele unie (wellicht kern EU en fellow states) en een gezamenlijk buitenlandbeleid inclusief vluchtelingenkwestie.

Trump brengt de wereld slechts ruzie en tweespalt maar het hebben van een gemeenschappelijke dreiging kan de vaart er wel eens inbrengen.

En nu buffelen om dat te regelen.