Tags

, , , , ,

Mooi, eind Augustus en de discussie over Zwarte Piet barst weer los. Niet alleen in Nederland maar ook en zelfs de VN buigen zich over dit fenomeen. Wat moeten we ermee?

Allereerst maar even ons Nederlandse cultuurgoed en hoe we dat moeten bewaken tegen alle boze invloeden van buiten (want de hele wereld wil ons onze identiteit afpakken! Echt.). Zeker, Zwarte Piet (vanaf nu ZP) behoort tot mijn eigen vastgeroeste cultuurgoed. Als jongen keek ik altijd uit naar Sinterklaas. Altijd weer de spanning wat hij zou geven en de weken voorafgaand aan DE avond mijn schoen zetten. Ach wat was dat altijd mooi. En natuurlijk kwam ZP door de schoorsteen om mijn schoen te vullen. Dat daarvoor een gaskachel stond met gloeiend hete kooltjes was voor mij geen enkel beletsel het allemaal te geloven.

Ik ben zo erfelijk belast dat ik Sinterklaas nog altijd het mooiste feest vind. Een feest ook waar je moeite doet voor elkaar, waar je tijd neemt om een gedicht te schrijven en dus nadenkt over de persoon die het cadeau krijgt. Gedachteloos Sinterklaas vieren kan niet eens. De suggestie vanuit de VN dat wij dan maar de Kerstman moeten adopteren getuigt dan ook van een oeverloze domheid, gebrek aan empathie en culturele hovaardigheid van heb ik jou daar. Vier dat maar zelf en laat mij met rust, denk ik dan. Hup, weg.

Zoals je ziet komt in dit verhaal over prachtige herinneringen ZP nauwelijks voor. Ik heb daar ook geen herinneringen aan. Wel aan Sinterklaas.

Dan mijn plek in deze wereld. Ik deel mijn wereld met heel veel anderen en een van mijn uitgangspunten is dat ik die wereld leefbaar moet maken en houden. Nu zijn er mensen die aanstoot nemen aan ZP vanwege het racistisch gehalte van de beste man. Zijn kleur verwijst naar een koloniaal verleden en het feit dat ZP er nog steeds is duidt op racisme in onze samenleving. Zo ongeveer. En daarom moet ZP weg.

Ik kan deze punten een voor een langsgaan en er commentaar op geven. Dat ik denk dat mensen wel discrimineren (iedereen) maar niet echt racistisch zijn. Dat we blijkbaar het zo goed hebben dat ZP een groot onderwerp is (goed nieuws, er is geen oorlog of een grote ramp dus kan dit terugkeren op de agenda). Dat Nederlanders opeens blijk geven van een enorm historisch besef m.b.t. een kínderfeest. Wat best wel hilarisch is omdat enig verder historisch besef nul is. Dat we de boel niet zo moeten opblazen. Dat we de boel niet zo moeten bagatelliseren. Ik zou dat allemaal kunnen maar ik doe dat niet. Want belangrijker dan al die antwoorden is namelijk dat er echt mensen zich beledigd voelen en een slechte tijd hebben. Zou niet hoeven. Dát is voor mij de belangrijkste reden er goed over na te denken.

Ik heb het maar eens aan mijn kinderen (10 en 12) gevraagd. Die waren duidelijk en ik ben het helemaal met hen eens. Als er mensen zijn die last hebben van ZP dan geven we hem toch ook andere kleuren. Je moet rekening houden met elkaar. Zolang er maar Pieten zijn. En we moeten zorgen dat niemand beledigd kan zijn door een kinderfeest. Aldus mijn zonen. Ervaringsdeskundigen.

Ik stel voor dat Zwarte Piet gewoon Piet wordt en allerlei kleuren kan hebben. Dat ie het slimme hulpje van Sinterklaas blijft en ervoor zorgt dat het nog een beetje goedkomt met al die cadeaus. Ik stel voor dat we de discussie sluiten en er gewoon uit proberen te komen omdat we dat willen. Samenleven betekent er met elkaar uitkomen. Rabiaat geklets leidt tot niets.

Dit is mijn oproep aan iedereen. Zodat we aandacht kunnen besteden aan gedichten, aan een mooie avond en vooral zodat we het feest weer aan de kinderen kunnen geven.

Ieder die gewoon doorgaat met de ruzie heeft een andere agenda, heeft andere motieven die hij niet uitspreekt en gijzelt het feest. Diegeen houdt zeker geen rekening met anderen. Dat moet stoppen. Gewoon doen.

En de Kerstman komt ook bij ons langs, maar is toch de minder interessante neef van Sinterklaas. Sorry VN.