09.00 uur.

Ervoor gekozen vandaag wat langer in bed te blijven. De eerste Meta Meeting is pas om 10.30 sinds we vanaf 1 januari minder energie moeten verbruiken. En om 16.00 gaat de boel weer dicht. Vorige week liep een meeting uit en toen begon de slimme meter te loeien. Wat een herrie. ’s Middags werd ik gebeld door de MES, de Meta Energy Service. Wel mooi om te zien hoe die dienst veranderd is.

Drie jaar geleden nog maar hebben ze ons geholpen van het gas af te gaan en een warmtepomp plus zonnecellen te installeren. Was echt top hoe dat ging. Toen in augustus vorig jaar bleek dat er niet genoeg bomen meer zijn voor de biogasinstallatie, veranderde hun opstelling. Het werd een dienst die schaarse goederen moet verdelen. Mijn cynische constatering is dat ik blij mag zijn dat ik van oudsher Nederlander ben en geen dubbele achternaam heb. Ik heb tenminste nog stroom tussen 10-16 uur. Mijn buren zes huizen verderop hebben stroom van 11-14 uur. Andere verdeelcategorie.

Voor de inwoners is er sowieso beperkte stroom. Hier in het dorp ging de NFT-hub van IDUNA voor met energie. Vanwege de werkgelegenheid werd er gezegd. Ja ja. Maar ik snap het wel. Sinds mensen hun DNA kunnen NFT’en is het big business geworden. Voor eeuwig vastgelegd in Blockchain. Onsterfelijkheid. Je kinderen kunnen je NFT-legacy verkopen aan mensen zonder papieren of van een verkeerde komaf. Zo krijgen die ook toegang tot diensten. Altijd handig. Er kwam geen baan bij maar we staan wel op de kaart in de westerse wereld. Het zonnecelveld op de oude A27 draait overuren voor IDUNA en als het bewolkt is krijgen ze energie van het windpark Amelisweerd. En pas dan wij.

Wat wel went overigens: werkdagen met contact tussen 10-16 uur. Wat deze winter erg lastig is, is de kou. Ik had laatst de thermostaat op 16,5ºC gezet maar na een minuut of tien werd die teruggezet naar 15ºC. Direct had ik in mijn CitizenApp een betaalverzoek van €250. Dat waren dus heel dure graden.

Donderdag 6 februari 2026

14.00 uur.

Zo, klaar met de Metameeting voor vandaag. Besproken hoe we mensen in wijken met minder dan tien gezinnen toch kunnen blijven servicen. Dat wordt een hele klus, omdat er heel veel van dat soort wijken zijn. De steden zijn leeggelopen toen wegen werden gesloten vanwege de stikstofshit die er was en men massaal is gaan wonen in tiny houses rond de datacenters. Kun je je huis tenminste nog verwarmen én koelen van de restenergie. En koelen is best nodig. Rond begin augustus begint tegenwoordig de droge zomer en dan is het echt heet, echt heet. Meer dan 50ºC. De maanden daarvoor heeft de regen tenminste een verkoelende functie maar als de regen uitblijft dan wordt het moeilijk. En dan kunnen koelen met de restenergie is best een luxe.

Komend weekeinde met Niek naar het park om (illegaal) hout te verzamelen. We gaan met de bakfiets om in ieder geval genoeg te hebben voor een paar dagen. Zo krijg ik het nog iets warmer.

Gisteravond, ik had echt mijn dag niet, kreeg ik een melding op CitizenApp waarom ik geen test had ingeleverd. Shit, helemaal vergeten. Ik baal ook wel van dat iedere dag testen maar anders kan ik geen eten et cetera bestellen bij de Meta Food Service. Prima app hebben ze, maar zonder test kan ik staren naar het scherm zonder dat ie iets doet. Ik heb dus nog maar even getest en de boel geüpload via de chip. Ik kreeg direct een negatief resultaat terug. Daar ben ik blij mee. Geen corona.

Die Thèta-3 variant is wel eng. Ik weet nog dat ik januari ’22 corona had, Omíkron-1. Stelde geen bal voor. Thèta-3 is echt gevaarlijk. Nederland heeft nu nog een kleine elf miljoen inwoners en ik leef nog! Maar goed, ik laat ook iedere maand een booster toedienen. Dat is mooi. Ze hadden net op tijd dat resomeren uitgevonden. Alleen al in mijn omgeving hebben meer dan tien mensen zich laten oplossen. Vroeger kreeg je de resten thuis, maar dat is niet meer. Die gaan nu naar het Meta VitaFund, voor mest. Dat is ook gebeurd met al het vee en alle huisdieren. Als je volledig vegan leeft zoals wij tegenwoordig is er veel productie nodig. Dan komt iedere kilo mest van pas.

Blij dat ik niet in de buurt woon van een Meta VitaFund installatie. De lucht is niet te harden heb ik gehoord.

Vrijdag 7 februari 2026

11.15 uur

Ik ben moe. Weinig geslapen. Het waaide hard en de isolatie klapperde. Moet ik vastzetten. Ik ben bijna jarig en wil wat met Niek doen. Het liefst had ik mijn kinderen hier, maar die zitten tegenwoordig in Groot-China. Ze wonen prima in Taipei. Vroeger zou ik naar hen zijn gevlogen maar ik heb niet voldoende CitizenPoints verzameld voor een ticket. Ik vergeet te vaak iets, ik ben geen goede burger. De thermostaat vergeet ik, ik vergeet de Leider te danken, ik vergeet mijn urine opnieuw te gebruiken en zo gaat dat maar door. Ik heb gewoonweg niet voldoende punten. Ik zal ze dus niet meer zien, behalve in onze Meta Meetings. Voelt als echt aan, dus ik berust. Verder wordt mijn verjaardag gewoon klote natuurlijk. Geen drank meer omdat dat slecht voor je is. Vegan koeken die je kunt oplossen tot een smoothie verhogen de feestvreugde ook niet. Ik heb dus iets waar niemand achter mag komen. Ik heb nog twee Cohiba Siglo V liggen en een gaat er dit jaar doorheen, de ander over vijf jaar, als ik zeventig word.

Zaterdag 8 februari 2026

08.00 uur.

Zojuist is het laatste nieuws van de week via MetaVerse in mijn brein gedownload en ik kan me dus helemaal op de hoogte stellen. Eerst een koffiecube oplossen en lekker drinken. Weekeinde. Vandaag niets en morgen naar de parade voor de Leider. Daar worden de laatste maatregelen bekend gemaakt en ga ik zien wie er niet meer bij zijn vergeleken met vorige maand. Geresomeerd. Er is altijd muziek en ik vind het wel een uitje. Dat pak zit niet zo lekker maar ik doe het er maar mee. We gaan het zien! Koffie!