Tags

, ,

Een aanslag op onze rechtsstaat, dat is de moord op advocaat Wiersum. Met deze moord bereiken de mensen achter de dader wat zij willen. Er ontstaat angst en grote voorzichtigheid. Die was er al onder rechters (die spreken het vonnis uit) en Officieren van Justitie (die spreken de eis uit). Ook journalisten worden bedreigd. Maar met deze moord wordt er iets nieuws toegevoegd. Als iemand wordt bijgestaan door een advocaat dan moet ook de laatste vrezen voor zijn of haar leven.

We kunnen niet hard genoeg hierover oordelen.

De moord is gepleegd door een jongen van tussen de 16 en 20 jaar oud. Geen spoor van momenteel en waarschijnlijk is hij doodgemoedereerd afgereisd naar een adres in Amsterdam of Utrecht of Nieuwegein of waar dan ook. Hoe het ook zij: hij leeft in een sociale omgeving. Iemand heeft hem geld beloofd, iemand heeft hem een wapen gegeven, iemand hoort het signalement en denkt ‘dat kan die en die wel eens zijn’. Niemand die in volstrekte isolatie leeft en dingen doet.

Ik acht de kans heel groot dat er mensen om hem heen zijn die weten wat hij gedaan heeft en dát hij het gedaan heeft. Die hem thuis hebben zien komen met meer dan normale aandacht voor het journaal. Of wat dan ook.

Mensen die nu zwijgen. Mensen die het mede mogelijk maken dat dit kon en kan gebeuren.

Ook daar kunnen we niet hard genoeg over oordelen.

En mocht de dader ooit gevonden worden en worden aangeklaagd, dan zal hij worden bijgestaan door een advocaat.

Niet advocaat Wiersum. Die is dood.