Tags

, , ,

unnamed-6

Iedereen heeft wel eens gehoord van de route naar Santiago de Compostella in Noordwest Spanje.

De pelgrimsroute die al eeuwen wordt gelopen en dan, na maanden te voet, kom je aan bij de kathedraal. Cees Notenboom heeft hier ooit prachtig over geschreven. Van zeer religieuzen tot volstrekt agnosten hebben deze route gelopen. Nu is er niet één route, maar er zijn er meerdere. Er is wel één aankomstplaats en dat maakt het zo bijzonder.

Nu zult u denken, wat moeten we met deze informatie?

Nou, dat zit zo. Ik kom toch al geruime tijd, zo’n 16 jaar, in de Var – in Carcès om precies te zijn – en ik heb weer een verborgen juweeltje ontdekt.

In de herfst, liefst oktober wanneer de natuur zo prachtig is, gaan we altijd wandelen. Kilometers door de wijnvelden of de heuvels in. We lopen dan langs een kleine Mariakapel vlakbij, langs een nog kleiner kapelletje en dan na een paar kilometer slaan we rechtsaf weer het dorp in.

Wat ik iedere dag doe, ongeacht de temperatuur, is lopen naar het dorp om brood te kopen, koffie te drinken, beetje te kletsen, een kaarsje aansteken in de kerk en dan weer naar huis. Kilometer of vier bij elkaar. Iedere dag opnieuw.
En nu, dankzij een nieuwe kaart van Carcès en omstreken heb ik ontdekt dat ik iedere dag een stukje van de route naar Santiago de Compostela loop. De gemeenschappelijke vuilnisbak staat op deze gewijde route! Elke dag een stukje. In oktober een veel groter deel, zonder dat we dit doorhadden. Wat mooi is dit. Op weg naar de kerk om een kaarsje aan te steken neem ik dit mooi mee.

Dit deel van de route (op de kaart aangegeven met voetstapjes) komt vanuit Italië, langs de kust, door Carcès, door – natuurlijk – Saint-Maximin-de-la-Sainte-Baume, dan naar Aix-en-Provence, Arles en door naar Spanje. Je kunt op elke plek instappen.
Als je ooit van plan bent dit stuk te lopen en je komt door Carcès, drink dan even wat bij Bar le Central en geniet van de rust die hier heerst. De rest van de route zal drukker zijn.

Weinig pelgrims kom ik overigens tegen.

(*) Ook gepubliceerd op www.coteprovence.nl