Tags

,

Stel, je hebt jaren ergens voor gestudeerd, zeg psychologie. Na je studie ben je gepromoveerd en je bent gaan werken. Tijdens je jarenlange werk doe je ervaringen op. Niet alleen dat, je praat met andere deskundigen en vakgenoten, je bezoekt congressen en je leest artikelen. Je houdt je vak bij, je weet wat er leeft in jouw werkveld en je kent alle belangrijke onderzoeken en de uitkomsten daarvan. Dat heb je allemaal gedaan.

En opeens komt er iemand die zegt: jouw mening is ook maar een mening en ik ben het er niet mee eens.

Dat overkomt menig deskundige. Van klimaatwetenschappers die waarschuwen voor de opwarming van de aarde, tot aan artsen die waarschuwen voor de desastreuze gevolgen van het niet inenten, tot aan voedselwetenschappers die uitleggen en onderbouwen dat E-nummers geen gif zijn. Het overkomt heel veel deskundigen op en in heel veel media.

Heel kort verklaard: na de democratisering van maatschappelijke verhoudingen in de jaren 70 is er de laatste decennia een democratisering van kennis via internet gaande. Combineer dat met een groeiend wantrouwen jegens autoriteiten en/of de elite en je bent er. Oh, en combineer het ook met een groeiend totaal gebrek aan zelfrelativering!

Wat ik wil zeggen is dit: als je zo sceptisch bent tegenover deskundigen en je baseert het op niets meer dan je eigen mening, wees dan consequent. Doe dat ook bij de tandarts als je er bent voor enorme kiespijn, bij de kinderarts als je kind doodziek is, bij de garage als je auto niet wilt starten, in het restaurant als je lekker uit gaat eten, op de voetbalclub als je een strafschop mag nemen, et cetera. Wees stoer, trek alles in twijfel, word een heel vervelend eenzaam mens of trek je terug met gelijkgestemden die er ook al geen verstand van hebben maar wel behept zijn met een mening. En wees nog veel consequenter: jouw mening is dan net zo discutabel en onwaar als die van ieder ander.

Mijn voorstel: laten we stoppen met jengelen en eigenwijs zijn als de eerste de beste puber. Laten we deskundigen deskundig zijn en vragen om een goede uitleg. Laten we het daar dan over hebben om het nog beter te begrijpen en laten we vervolgens verder gaan met ons eigen leven. Gevoed met meer en betere kennis. En zie onder ogen dat dankzij al die deskundigen er auto’s zijn en computers en een paracetamolletje als je hoofdpijn hebt. Dat je dankzij hen geholpen wordt als je in de put zit of dat je dankzij hen met het vliegtuig op vakantie kan. Tot dat soort zaken leidt een onoordeelkundige mening nooit. Wees bescheiden en heb vertrouwen.

Het is niet moeilijk.