Tags

, , ,

Wegrijdend van een parkeerplaats in een zijstraat nader ik een hoofdweg. Ik kijk naar links en zie een bejaarde op een fiets aankomen. Op afstand. Ik trek op en bijna zit ie boven op mijn motorkap. Ik heb een geheel zelfstoppende auto dus dat ging goed. Het was een bejaarde op een elektrische fiets, een E-bike.

Dat was denk ik een jaar of anderhalf geleden. De verrassing was groot. Nu, niet eens heel veel verder in de tijd, wordt ik continu links en rechts ingehaald. Fietsers die met lome tred op hun fiets de 45 kilometer per uur halen. Op tamelijk smalle fietspaden.

Er valt me wel het een en ander op aan die fietsers.

Allereerst dat zij hun gedrag en reflexen nog niet hebben afgestemd op die snelheid. Soms schrikken zij er zelf van dat ze al op het kruispunt zijn aanbeland. Daarnaast valt me op hoe weinig geduld zij hebben met andere fietsers. Je wordt aan de kant gebeld en gevloekt als je niet snel genoeg aan de kant gaat. Het haalt niet direct het beste in de mens naar boven.

Nu ken ik wat mensen met zo’n  ding. Ooit het alleenrecht van hoogbejaarden en nu een fiets voor eenieder. Jonge mensen, althans middelbare mensen die ook op zo’n fiets rondrijden door het dorp. Zij zijn er blij mee want zo beweeg je toch nog en je komt er ver mee.

Het is wat ik noem passieve activiteit. Het doet me denken aan de tijd dat ik in een verpleeghuis werkte en mensen na een CVA weer moesten leren bewegen. Daarmee begon je ook passief actief. De benen werden op pedalen bevestigd en draaien maar. Goed voor de doorbloeding et cetera. Heel therapeutisch in ieder geval. Dat beeld heb ik tegenwoordig als ik weer iemand traag meebewegend, schijnbaar zonder inspanning hoge snelheden zie bereiken. Het verpleeghuis.

Nederland raakt verstopt met E-bikende mensen  op snelheid. Misschien dat een gecertificeerd oranje helmpje een idee is. Ik weet het niet. Het wachten is op de kinder E-bike.

Gezegend is een land waar in een jaar bijna 300.000 van dit soort fietsen aangeschaft wordt.

Veel te klagen hebben we niet. Hoogstens over gedrag.