Ik kreeg op twitter het verzoek mijn recept voor Paascake te delen. Dat doe ik dus hierbij.

Ieder jaar maak ik een baksel voor Pasen en voor de Kerst. Zonder zuivel omdat mijn oudste zoon melkeiwitallergie heeft. Klinkt simpel, maar het betekent dat hij van een minieme hoeveelheid daarvan in een anafylactische shock raakt en op de intensive care terechtkomt. Ieder jaar toch wel een keertje, dus als ik kook dan extra voorzichtig.

Normaal bak ik een stol. Erg lekker maar na een dag of drie kan ik iemand ermee doodmeppen. Echt onder de knie heb ik die nog steeds niet. Dus dit jaar dacht ik: ik hou van cake, laat ik een cake met spijs maken. Wel met een beetje de ingrediënten van een paasstol. Ik heb het een beetje zelf bij elkaar verzonnen gebaseerd op het Margriet kookboek van mijn moeder uit 1963. Bakken is niet echt mijn forte maar dit lukte wonderwel.

Hier komt ie dan.

(Een bakblik van 30 cm heb ik gebruikt. Let daar dus op met hoeveelheden)

250 gram Vioblock gezouten margarine (of roomboter)

200 gr suiker

5 eieren

250 gr zelfrijzend bakmeel

200 gr amandelspijs

50 gram noten (pecan, walnoten, macadamia)

50 gram sultana’s (geweld)

50 gram fijngesneden bigarreaux (zag ik in het bakvak van de supermarkt en leek me wel leuk)

kaneel

(oven op 160ºc voorverwarmen)

Boter en suiker luchtig kloppen. Moet een soepele massa worden en dan een voor een de eieren erdoor kloppen. Je schrikt je dood omdat het er een beetje klonterig uit gaat zien. Niet echt lekker oogt het, maar dat komt goed met de bloem erbij. Als het mooi romig is doe je het zelfrijzend bakmeel erdoorheen en een flinke theelepel kaneel. Spatel pakken en de rozijnen en bigarreaux erdoorheen mengen.

Het bakblik voor de helft vullen met het beslag. Van de amandelspijs een rol maken en erin leggen. De rest van het beslag er overheen draperen. Bij mij zag het er rommelig uit maar door de hitte van de oven wordt het een mooie bovenkant (door de grote hoeveelheid boter).

Ik heb de cake een minuut of 40 in de over gedaan en gecheckt met een satéprikker. Die kwam er niet helemaal schoon uit en ik heb er nog 10 minuten baktijd aan toegevoegd. Dat was voldoende.

Het resultaat is perfect. Nou ja, bijna dan. Iets luchtiger was beter geweest. Waarschijnlijk was het deeg iets te droog. Een eitje extra was wellicht beter geweest. Maar toch, ik ben er best trots op.