Tags

, , , ,

Vaccineren is weer eens in het nieuws. Niet alleen worden er weinig meisjes gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker maar de generieke vaccinatiegraad in Nederland daalt ook nog steeds. Die is nu net boven de 90%, terwijl een grens van 95% veilig genoemd wordt.

Vaccineren is geen geloof. Het is wetenschap. Het is kennis die tot stand is gekomen via strenge wetenschappelijke selectie. Dubbelblind onderzoek, placebogecontroleerd, meermaals herhaald zodat het effect niet eenmalig is maar herhaalbaar. Alle onderzoeken komen in een meta-analyse om te toetsen of het effect ook echt objectief bestaat. Daarna wordt het onderzoek gepubliceerd en vindt er een peer-review plaats. Pas dan, pas na vele jaren komt een vaccin of een geneesmiddel op de markt. Wetenschap is herhaalbaar. Vaccineren is geen homeopathie waar die hele weg niet wordt afgelegd. Het is geen geloof waarin het bestaan afhangt van je eigen overtuiging.

Dat er mensen zijn die desalniettemin van mening zijn dat vaccineren gevaarlijk is heeft niets met wetenschap te maken maar alles met casuïstiek (ik ken iemand die…..) en bijgeloof. Het is dom. Onnozel. En erger nog, het potentieel zeer schadelijk voor diegenen die je niet laat vaccineren. De dag dat je kind echt ziek wordt en de homeopaat of die vriendin die ook al zei dat vaccineren tot autisme leidt er niet voor je zijn, ben je alleen. Alleen in je totale onwetendheid. Niets kun je meer doen om de fout die je nu maakt recht te zetten. Ook niet als andere kinderen ziek worden door jouw besmettelijke kind. Niets. Eigenlijk zijn antivaccinatiegelovers een gevaar voor de samenleving.

Vaccineren moet verplicht worden.

Het onderstaande schreef ik in februari van dit jaar. 

Vanmorgen werd ik om half zeven ruw wakker door een artikel in de krant. In Italië is er een anti-vaccinatiebeweging die lawaai maakt en waar politici van populistische partijen mee aan de haal gaan. Van vaccineren “krijg je autisme, je gaat er aan dood”. “Liever kusjes dan prikken.” Het is weer van dik hout zaagt men planken.

Ik hou het kort, al was het alleen maar vanwege mijn bloeddruk.

Het ontkennen van feiten waarop vaccinatieprogramma’s zijn gebaseerd is stuitend. Het is niet alleen stuitend dom maar ook stuitend gevaarlijk. De reden dat kinderen blijven   leven is nu juist dat er gevaccineerd wordt en dat er voldoende kinderen zijn gevaccineerd (95% is een goede grens). De afkeer van vaccineren is vooral gebaseerd op bijgeloof, casuïstiek en slechte informatie. Dat mensen, ouders, het lot van hun kind en dat van andere kinderen laten afhangen van  middeleeuws, niet-wetenschappelijk denken is op zich ernstig verontrustend. Dat politici hier stemmen mee denken te winnen is stuitend en laaghartig.

Ik ben voor verplicht vaccineren. Ik ben tegen genoemde politici. Ik ben niet tegen mensen die bang zijn voor vaccineren maar hun geestelijke luiheid is immens.

Godzijdank las ik ook dit artikel van Roland Pierik waarin hij nauwgezet alle beweringen van de anti’s bespreekt en van een weerwoord voorziet. Ik vrees echter ook dat zijn artikel vooral ondersteund zal worden door mensen zoals ik, door hen die voor vaccineren zijn. Dat zij die tegen zijn het weg zullen zetten als wederom een bewijs van het complot waar zij in geloven. Een complot van de politiek en de farmaceutische industrie.

Mensen met een pre-wetenschappelijk brein zullen er altijd zijn. Complotdenkers domineren Twitter en Facebook, daar hoef je ook niet van te schrikken. Maar het spelen met het leven van kinderen in het bijzonder en mensen in het algemeen is echt heel erg verontrustend.

En niet alleen om 06.30 uur op een donderdagochtend.